Tanda-tanda Awal Sakit Kronik

Amalan pemakanan yang tidak sihat seperti mengambil makanan yang mengandungi kandungan  gula,garam dan lemak yang tinggi, corak pemakanan yang tidak seimbang serta kurang menjaga kepentingan gizi makanan seimbang adalah antara punca bertambahnya kes penyakit kronik.
tanda-tanda strok
Penyakit jantung adalah antara pembunuh utama rakyat Malaysia. Dianggarkan setiap tahun satu pertiga penduduk dunia atau kira-kira 17 juta orang mati berikutan masalah jantung. Ramai di antara mereka tidak menyedari atau lebih tepat tidak ‘ambil pusing’ tentang tanda-tanda awal serangan jantung. Begitu juga dengan penyakit-penyakit lain yang pada dasarnya mula menunjukkan simptom awal dalam bentuk ‘separuh sihat’ seperti emosi tidak stabil, masalah penghadaman dan sebagainya.
punca sakit kronik
Tindakan segera perlu diambil sekiranya simptom dialami berulang kali. Pemeriksaan kesihatan berkala sekurang-kurangnya 3 bulan sekali dapat mengesan punca penyakit supaya langkah-langkah pencegahan dapat diambil segera. Dapatkan nasihat pakar perubatan supaya simptom dapat dikawal serta rawatan sesuai dapat diberikan. 

Kita juga harus mempraktikkan cara hidup lebih sihat seperti diet pemakanan yang seimbang serta menyertai aktiviti rekreasi dan sukan untuk meningkatkan mutu kesihatan. Pengurusan stress yang baik sama ada melalui aktiviti kerohanian atau pemikiran yang positif juga banyak membantu . 

Selain itu, pengambilan suplemen turut membantu mengurangkan serta mengawal risiko penyakit kronik. Biasanya, saya akan mencadangkan pengambilan set asas iaitu ESP Soy Protein, Vitalea, B complex dan SR Vita C untuk kesihatan optimum individu. Suplemen tambahan seperti Omega Guard, Vita E complex serta GLA complex pula amat penting untuk kesihatan kardiovaskular. Jika anda ingin memilih premium suplemen, Vivix adalah pilihan terbaik !


Ingin mencuba produk Shaklee? 
Nak join biz Shaklee ? 
sms/whatsapp/call : izan 012-2767170 
email : diarisihat@gmail.com

Shaklee di Gunung Stong bersama DiariSihat.com ..Day 2

sambungan hari pertama di Dabong

12 April 2014 jam 8.30 pagi

DABONG
Disambut oleh guide kami En.Hadi dan abg Lan…sebelum aktiviti bermula kami bersarapan….aku order nasi kerabu dan air teh o panas…harga RM 3.40.Sambil bersarapan ketua kami berbincang dengan guide tentang aktiviti hari ni.
Hasil perbincangan, sebelum mendaki teroka 3 gua dahulu iaitu Gua Pagar,Gua Keris dan Gua Gelap.

Selepas sarapan teringat bekal isteri aku owner www.diarisihat.com


errrr….apa nak ambik dulu ni…ok…2 biji Ostematrix dan sebiji CoQ Health….air? standby 2 botol air mineral….Apabila semua telah siap sedia,kami seramai 27 orang peserta,pelbagai umur,kerektor menaiki van menuju ke gua.aktiviti caving pun bermula…

Tamat aktiviti gua.naik van semula dengan baju yang kotor menuju ke stesen KTMB,Dabong…

Berehat sebentar..ambil makanan untuk makan tengah hari,ambil beg masukkan ke dalam van semula dan teruskan perjalanan selama 15 minit ke Kaki Gunung Stong.setelah tiba disana,makan dulu,bahagikan bahan-bahan untuk memasak di atas nanti.hehehe….aku ambil kacang panjang.

Setelah semuanya selesai,aku bancuh Perfomance Drink untuk mendaki nanti..doa dah di baca….dengan Bismillah…pendakian bermula….


En. Hadi di hadapan.Tiba di kawasan air terjun…..rehat seketika…..
kaki ok lagi..boleh lagi ni…..kami meneruskan pendakian.
kali ni abg lan pula di hadapan…….berehat lagi di wakaf ….perghhhhh……minum air yang dibancuh tadi..ambil angin,selepas 10 minit,pendakian diteruskan lagi….
air terjun stong
selepas hampir 1 jam kami sampai di kem Baha..
 

Tapi sebelum itu aku dapat panggilan dari walkie talkie memberitahu bahawa seorang peserta kejang otot…ermmm….ok..Di Kem Baha,aku diminta untuk memilih tapak perkhemahan sambil menunggu peserta lain …. 30 minit selepas kami sampai,barulah semua peserta dapat berkumpul di sini …acara mendirikan khemah pun bermula…

Ada yang mengambil kesempatan untuk mandi….aku biasalah,siapkan tempat tidur dulu…..setelah semuanya siap,barulah turun sungai untuk membersihkan diri..Peserta yang berpangkat ibu,mak,mama dan anak dara memulakan upacara memasak….menu?


biasalah menu dalam hutan… sardin,telur goreng dan sayur kacang panjang…


Alhamdulillah…..kenyang …..sebelum ZzZzZz…..kami minum teh o panas……aku?
2 biji Ostematrix dan sebiji Vitamin 

……Selamat malam…….ZzZzZz……..
 

Ingin mencuba produk Shaklee? 
Email : i_izan@yahoo.com 
Sms/whatsapp : 012-2767170. 
 ID shaklee: 852405

‘Kedinginan’ dan Vitamin Cinta

Biasa dengar tentang ‘kedinginan’ ?
Kedinginan di sini bukanlah bermaksud rasa sejuk sebab hujan atau sebab dok melepak kat Cameron Highland yer!hehehe

Di kalangan ibu2, masalah kedinginan sering berlaku kerana

  • letih menguruskan keluarga
  • waktu rehat yang tak menentu

Bagi ibu yang menyusukan, peningkatan hormon prolaktin berbanding hormon estrogen di sepanjang tempoh penyusuan turut menyumbang kepada masalah ‘kedinginan’.
Estrogen atau juga dikenali sebagai ‘hormon perempuan’ amat penting untuk meningkatkan ‘keinginan’ si isteri terhadap suami. Jika dibiarkan berpanjangan, ini boleh menyumbang kepada masalah yang lebih besar kelak. .

Pengambilan suplemen tertentu sangat membantu ibu2 menghadapi situasi ini.
Vitamin E atau ‘vitamin cinta’ adalah antara agen peyelamat yang telah terbukti keberkesanannya.

Ini fakta yang Izan ambil dari blog blog Aula

Kebanyakan lelaki yang mengambil Vitamin E sekurang-kurangnya seminggu sekali akan mempunyai lebih tenaga dan menikmati hubungan suami isteri berbanding yang tidak mengambilnya.
Manakala wanita pula yang mengambil sekurang-kurang nya selama tiga bulan, akan membantu meningkatkan “sexual desires dan menikmati hubungan CINTA dengan lebih baik.
Antioksidan yang seimbang dalam VITAMIN E bertindak menghalang penghasilan radikal bebas akibat tekanan. Nitrik oksida membantu pelancaran darah di alat sulit lelaki dan membantu ereksi yang lebih baik. Maka VITAMIN-E memang terbukti membantu lelaki terutama yang mengalami tekanan akibat kerja atau masalah kesihatan.
Pengambilan VITAMIN-E berdosage tinggi iaitu 600-800 IU setiap hari membantu badan wanita menghasilkan estrol dan progesterone untuk mengimbangi lebihan estrogen dalam badan. Kondisi di mana “estrogen berlebihan” akan menyebabkan symptom PMS, seperti risau, kembung perut, sakit kepala, sengugut dan “mood swings”, yang sememangnya akan menganggu keadaan diri seorang wanita.

Vitamin E juga antara pilihan izan setiap hari.Tak cuba tak tahu kan ?

* These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease  

Ingin mencuba produk Shaklee? Email izan di i_izan@yahoo.com atau sms 012-2767170. FREE consultation… Jangan tunggu lagi!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...